Pesto... A basta | Obchodné centrum | Mlyny Nitra - Mlyny Nitra

Pesto... A basta

Nech korenisté zľahka pikantné pesto zaspieva vo vašej letnej kuchyni. Niekoľko nápadov, ako ho môžete pripraviť a potom v kuchyni využívať.

Cestoviny s bazalkovým pestom:

Zmiešajte bazalkové pesto s uvarenými cestovinami – fussili, špagety alebo penne budú výborné – pridajte zopár čerstvých cherry paradajok a mozzarellu nakrájanú na kocky. Podávajte ako hlavné jedlo alebo ako ľahký letný obed. Btw. Je pravda, že Taliani sú pasta-národ a sú schopní jesť cestoviny aj každý deň. Kúzlo, prečo táto láska neubližuje ich figúram, je v porciách. Na tanieri bývajú tri-štyri sústa a dosť.

Caprese šalát:

Na kruhový tanier poukladajte kolieska čerstvých rajčín, mozzarelly a čerstvých bazalkových listov. Štedro pokvapkajte pestom, posypte morskou soľou a čerstvým mletým čiernym korením. Ak sa práve niekam zberáte, pripravte si caprese sendvič, v ktorom hrajú hlavnú úlohu presne tie isté ingrediencie: šťavnatá zrelá paradajka a hodvábna mozzarela. Plus chrumkavý podklad, samozrejme. Odporúčame chlieb pita alebo ciabattu či bagetku. Sendvič, ktorý je ideálny do ruksaku aj do piknikového koša, pripravíte raz-dva. Pečivo prekrojte na polovice a obe polovice štedro natrite bazalkovým pestom. Na pesto navrstvite na plátky nakrájanú paradajku a mozzarellu, ktorú mierne prisoľte a pridajte štipku čerstvo namletého čierneho korenia. Na mozzarellu položte lístky čerstvej bazalky a sendvič zatvorte. Vodotesne zabaľte, a keď príde čas na občerstvenie, vychutnávajte. Stokrát lepší než podozrivé caprese sendviče z benzínky, že? A zaručene zdravý. Paradajky sú bohaté na vitamín C, vitamín A a antioxidanty. Mozzarella je zase dobrým zdrojom bielkovín a obsahuje vápnik a vitamín D. Ani na cestách nemusíme robiť kompromisy.

Grilované zeleninové sendviče:

Pečivo (napríklad bagetu alebo ciabattu) natrite bazalkovým pestom, pridajte grilovanú papriku, cuketu či baklažán a rukolu. Ešte plátok pikantného syra feta a hotovo.

Pesto na grilovanie:

Použite bazalkové pesto ako marinádu na mäso, ktoré sa chystáte grilovať. Kuracie prsia alebo morské plody, ktoré odpočívali v oleji ochutenom pestom, sú vynikajúce, a je to konečne čosi iné než vaše osvedčené grilovačkové zmesi. Lahodná chuť a aróma vás odnesú rovno do Stredomoria.

Pesto bruschetta:

Na krajčeky opečeného chlebíka natrite bazalkové pesto a pridajte čerstvé paradajky, mozzarellu a bazalkové lístky. Je to skvelý letný predkrm alebo ľahká večera.

Cviklové pesto, hviezda každej grilovačky

Pesto nemusí byť len zelené. Môžeme si ho vyrobiť z iných ingrediencií ako bazalka. Garantujeme, že cviklové pesto padne do oka každému, kto sa mrkne na stôl. Je perfektné k pečenému mäsku, do sendvičov, cestovín, alebo ako dip ku grilovanému syru halloumi.

Potrebujete:

2 väčšie cvikly (predvarené a nakrájané na kocky)

1/2 šálky vlašských orechov

1/4 šálky strúhaného parmezánu

2 strúčiky cesnaku (nasekané)

šťavu z 1 citróna

1/4 šálky olivového oleja

Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: V mixéri zmiešajte cviklu, vlašské orechy, parmezán, cesnak a citrónovú šťavu. Pomaly pridávajte olivový olej, kým sa ingrediencie nezmiešajú a nevytvoria hladkú pastu. Potom pesto ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie, ak treba. Ak je pesto príliš husté, pridajte trochu viac olivového oleja.

Experimentujte. Namiesto bazalky môžete použiť rukolu, špenát, petržlen, koriander, sušené paradajky, dokonca kapustu alebo iné bylinky a zeleninu, skvelá je červená hrubostenná paprika. Píniové oriešky, ktoré robia pesto pestom – nebudeme klamať – tiež nemusia byť vždy po ruke, ale to vôbec neprekáža. Pesto „funguje“ aj s kešu orieškami alebo vlašskými orechmi, prinajhoršom.

Milí vegáni, milujete pesto, ale nerobí vám dobre parmezán, jeho tradičná súčasť? Syr jednoducho nahraďte rovnakým množstvom vločiek zo sušeného droždia alebo pozháňajte vegánsky parmezán.

PS. Aby sme nezabudli, pesto nevydrží v chladničke donekonečna. Otvorené fľaštičky pesta z obchodu treba zvyčajne spotrebovať do dvoch týždňov a pre domáce pesto platí úplne to isté. S našimi receptami však vyhadzovanie poloplných pohárov pesta, na ktoré sa v chladničke zabudlo, prípadne sa nevedelo, čo s ním, nehrozí. Zelenú bombu plnú chuti využijete do poslednej lyžičky.